Cum verifici că o semnătură electronică este autentică?

Semnăturile electronice au devenit un instrument esențial pentru validarea documentelor în mediul digital. Fie că vorbim de contracte, facturi sau declarații oficiale, acestea pot fi semnate electronic, oferind siguranță juridică și eficiență. Dar cum poți fi sigur că o semnătură electronică autentică este cea de pe documentul pe care l-ai primit? Află cum poți să verifici autenticitatea unei semnături electronice, ce spune legislația din România și cum te poți asigura că documentele tale sunt protejate.

Ce este o semnătură electronică?

Mai întâi, dacă folosești deja semnătura electronică, felicitări! Ești în era digitală și poți să afli mai jos răspunsul căutate privind modul în care identifici o semnătură electronică autentică. Dacă nu ai o semnătură digitală deja, este bine să afli mai întâi ce este, pentru a înțelege mai bine acest nou ”confort” pe care era digitală ni-l oferă. O semnătură electronică este o metodă digitală de autentificare a documentelor, care poate varia de la o simplă imagine a unei semnături scrise de mână până la un certificat digital emis de o autoritate de certificare. Ea înlocuiește semnătura olografă, prin implementarea unor soluții digitale de autentificare.

Ce înseamnă o semnătură electronică autentică?

Este absolut normal să pui la îndoială documentele pe care urmează să le semnezi. Așa că, dacă dorești să verifici dacă un document semnat digital are o semnătură autentică și validă, poți să alegi mai multe metode de verificare, esențiale pentru a-ți oferi siguranța pe care o cauți. În general, la deschiderea unui document semnat, vei vedea un mesaj care confirmă validitatea semnăturii sau un cod de identificare în dreptul semnăturii. Dacă nu, atunci:

Verifică formatul documentului

Semnăturile electronice sunt de obicei atașate documentelor PDF sau XML. Un document semnat electronic trebuie să conțină un certificat digital, iar majoritatea programelor de vizualizare PDF (Adobe Acrobat Reader, Foxit Reader etc.) permit verificarea acestuia.

Dacă documentul semnat este un PDF, poți folosi Adobe Acrobat Reader pentru a verifica validitatea semnăturii. Deschide documentul în Adobe Acrobat Reader și caută bara de semnătură electronică și dă click pe ea. Programul îți va arăta dacă semnătura este validă și cine este furnizorul certificatului digital. Dacă semnătura este invalidă, înseamnă că documentul a fost modificat după semnare sau că certificatul semnăturii nu este de încredere.

Verifică emitentul certificatului

Un certificat digital autentic trebuie să fie emis de o autoritate de certificare recunoscută, cum ar fi PAdES, CertSIGN, DigiSign, Trans Sped sau altele listate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

De ce este importantă verificarea?
O semnătură electronică autentică îți garantează că documentul semnat este valid din punct de vedere legal și nu a fost modificat după semnare.

Cadrul legislativ din România privind semnătura electronică

România se aliniază la normele Uniunii Europene privind semnătura electronică, reglementate prin Regulamentul eIDAS (Regulamentul UE 910/2014). Acesta stabilește standardele pentru semnăturile electronice calificate, oferindu-le aceeași valoare legală ca și semnăturile olografe.

Cea mai relevantă legislatie în acest sens este legea nr. 214 din 5 iulie 2024 conform căreia „Toate tipurile de semnătură electronică prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 sau în prezenta lege produc efecte juridice și pot fi utilizate ca mijloace de probă în fața instanțelor de judecată.”

Vrei o semnătură electronică autentică? Alege o aplicație de încredere

Pentru a te asigura că semnătura electronică este validă, este recomandat să utilizezi o platformă de încredere, cum ar fi www.esemneaza.ro. Aici semnăturile sunt aplicate pe documentele PDF folosind standardul PAdES pentru semnături electronice avansate. Acesta, la rândul său folosește tehnologia PKI (Public Key Infrastructure), o tehnologie modernă care conferă cel mai înalt standard tehnic și de securitate în domeniul semnăturilor digitale. Folosind certificatul digital al eSemneaza.ro se garantează atât autenticitatea semnării prin eSemneaza.ro cât și imposibilitatea modificării ulterioare a unui document deja semnat. De asemenea se stochează o serie de metadate – cum ar fi adresele IP ale semnatarilor – pentru a asigura un istoric cât mai detaliat al procesului de semnare.

De ce să alegi eSemneaza.ro?

  • Oferă verificare rapidă și sigură a semnăturilor electronice.
  • Utilizează tehnologie de ultimă generație pentru validare.
  • Se conformează reglementărilor eIDAS și legislației românești.
  • Este accesibilă pentru persoane fizice și juridice.

Verificarea autentică a unei semnături electronice este esențială pentru protecția datelor și validitatea juridică a documentelor digitale. Prin utilizarea unor platforme sigure și recunoscute, precum www.esemneaza.ro, te poți asigura că documentele tale sunt autentice și conforme cu legislația în vigoare.

Alege siguranța digitală și folosește eSemneaza.ro!

 

Articole similare