Un contract de comodat este soluția cea mai eficientă din punct de vedere financiar atunci când vrei să reduci bugetul alocat firmei tale pentru închiriere sau achiziții de bunuri. Având ca principală caracteristică gratuitatea, un contract de comodat, care poartă și denumirea de ”contract de împrumut de folosință” este documentul legal prin care o persoană fizică sau juridică primește dreptul de a folosi un bun pus la dispoziție de o altă persoană. Contractul de comodat devine, astfel, soluția ce reduce costurile substanțial privind închirierea unui bun și/sau flexibilitate în ceea ce privește perioada pentru utilizarea bunului în cauză.
Ce este contractul de comodat?
Un contract de comodat este un împrumut făcut pentru o folosință curentă. Prevederile prevăzute în Legea nr. 287/2009 din Codul Civil descriu contractul de comodat ca un acord scris între comodant și comodatar, unde comodantul este cel ce împrumută bunul comodatarului fără nicio obligație de plată, pentru o perioadă de timp agreată de ambele părți. În spatele acestui limbaj mai scorțos stă, de fapt, o nevoie cât se poate de simplă și de utilă a afacerii tale: aceea de a reduce costurile logistice, fie că vorbim de un imobil, de utilizarea unui automobil sau de aparatură tehnică specifică. De exemplu, în loc să închiriezi sau să cumperi o mașină, poți face un contract de comodat între tine, persoană fizică, proprietarul autoturismului și companie. Astfel, utilizând automobilul personal pentru companie, poți nu numai reduce costurile afacerii tale și îmbunătăți indicatorii de performanță, dar poți și deduce costurile utilizării automobilului.
Ce trebuie să știi neapărat despre un contract de comodat
Indiferent de natura tipului de contract de comodat, fie că este pentru bunuri imobile sau mobile, trebuie să știi că acesta are câteva avantaje demne de menționat, dar și că trebuie să ții cont de anumite prevederi legale pentru a te folosi de el.
- Contractul de comodat nu trebuie legalizat! Orice tip de contract de comodat nu are obligativitatea înregistrării la notariat, această procedură juridică fiind opțională, rămânând la latitudinea părților implicate. Părțile implicate pot încheia un contract de comodat și prin înscris sub semnătura privată, fără prezența unui avocat sau a unui notar.
- Contractul de comodat nu se înregistrează la ANAF! Pentru că este vorba de un contract de folosință cu titlu gratuit, părțile implicate nu trebuie să plătească vreun impozit sau vreo taxă către stat, de aceea nu se înregistrează la organul fiscal.
- Contractul de comodat nu necesită garanții! Comodatarul nu este obligat să achite contravaloarea uzurii obiectului contractului, rezultată în urma folosirii acestuia. Însă răspunde atunci când bunul respectiv este folosit cu altă destinație decât cea pentru care i-a fost pus la dispoziție de comodant sau dacă prelungește folosința peste termenul agreat. Durata contractului de comodat poate fi de maxim 49 de ani.
- Contractul de comodat poate fi încheiat pentru orice tip de bun! Pot fi încheiate contracte de comodat valabile atât pentru bunuri mobile, precum mașini, utilaje, aparatura specific unui anumit domeniu de activitate, cât și pentru bunuri mobile precum spații comerciale, case, apartamente, terenuri.
- Contractul de comodat implică riscuri! Deși sunt mici, riscurile implicate de un contract de comodat care nu este înregistrat la notar pot fi acelea de a fi declarat nul din cauza nerespectării unor cerințe legale (pe care un notar le poate observa) și riscul de a nu putea face dovada existenței contractului în cazul unei dispute. De asemenea, oricând comodantul poate soma comodatarul să primească înapoi bunul folosit. Dacă ești comodant, poți avea surpriza ca bunul tău să fie în mare parte distrus, iar prin lege, comodatarul est eobligat să îl repare, nu să îl înlocuiască.
Conform legislației în vigoare, un contract de comodat este valid atunci când împlinește următoarele condiții:
- bunul care face obiectul contractului de comodat trebuie să rămână în proprietatea comodantului, comodatarul având doar dreptul de a-l folosi;
- contractul se încheie prin acord de voință, iar comodantul și comodatarul trebuie să ajungă la un acord privind termenii și condițiile prevăzute în contractul de comodat;
- în contract trebuie specificat că atât comodantul, cât și comodatarul au capacitatea de a întocmi acte administrative la încheierea contractului de comodat.
Ce secțiuni trebuie să conțină un contract de comodat
Un contract de comodat, pentru că nu este obligatoriu să fie înregistrat la organele competente și este o înțelegere amiabilă între părți sub forma unui act oficial, trebuie să fie cât mai clar și mai concis în ceea ce privește prevederile lui, astfel încât să nu existe neînțelegeri. De aceea, este indicat să conțină următoarele secțiuni:
Trimite documente pentru semnare online
Rapid și sigur, eliminând multe dintre inconvenientele asociate cu semnarea tradițională offline sau cea cu token.
Încearcă gratuit- Secțiunea privind părțile contractante. De specificat cine este comodantul și cine este comodatarul, cu nume si adrese complete;
- Secțiunea privind bunul împrumutat. Aici trebuie incluse cât mai multe detalii privind bunul ce face obiectul contractului. Dacă este contract de comodat auto, trebuie incluse detalii precum marca și modelul, seria și numărul de înmatriculare. Dacă este un contract de comodat pentru imobil sau teren, trebuie specificate detaliile locației și dimensiunile. Dacă este vorba de un mijloc fix, trebuie precizat numărul de inventor;
- Secțiunea ce precizează durata contractului. Aici se stabilește perioada împrumutului bunului și data de început și încheiere a contractului de comodat;
- Secțiunea de drepturi și obligații. Aici se detaliază drepturile și obligațiile ambelor părți implicate. Astfel, comodantul este obligat să asigure spre folosință bunul împrumutat în condiții bune de funcționare, în timp ce comodatarul are obligația de a îngriji și de a utiliza bunul împrumutat cu atenție, fără a-i aduce prejudicii și cu scopul de a-l returna în aceleași condiții în care l-a primit spre folosință;
- Secțiunea de restricții. Aici se specifică restricțiile pe care comodantul le impune comodatarului atunci când acesta din urmă utilizează bunul ce face obiectul contractului;
- Secțiunea de clauze de răspundere și penalități. Aici se menționează ce consecințe vor apărea în cazul în care vreuna dintre părți încalcă termenii contractuali, de la penalități pentru daune cauzate bunului la penalități pentru întârzierea de returnare a bunului în termenii de timp agreați;
- Secțiunea de semnare. Finalul contractului trebuie să fie pecetluit de dată și semnăturile ambelor părți contractante.
Cine semnează contractul de comodat
Contractul de comodat se încheie între două părți, COMODANTUL (cel care transferă bunul de folosință) și COMODATARUL (firma care primește dreptul de a folosi bunul de folosință). Comodatar poate fi o persoană care are o societate comercială (SRL), o întreprindere familială (IF) ori individuală (II) sau un PFA. Comodant poate fi orice persoană care are dreptul de a folosi bunul ce face obiectul contractului de comodat. Comodantul, cât și comodatarul pot fi, atât persoane fizice, cât și persoane juridice! Persoanele care semnează contractul de comodat nu trebuie să se întâlnească, nu au nevoie de prezența unui notar sau a unui avocat. Contractul de comodat poate fi semnat și cu ajutorul semnăturilor electronice. De la 1 iulie 2016 toate statele membre UE au adoptat regulamentul eIDAS, un regulament privind efectul juridic al semnăturilor electronice. Aceasta este o alternativă modernă la, de exemplu, trimiterea prin curier sau la tipărirea, semnarea și scanarea documentelor. Prin urmare, contractul de comodat poate fi semnat rapid cu aplicații dedicate, precum eSemnează.ro, care optimizează procesele semnării documentelor, accelerând fluxul de lucru și reducând timpul necesar pentru obținerea semnăturilor necesare. Aplicația oferă posibilitatea semnării documentelor de pe smartphone-uri sau tablete, în orice moment și de oriunde.
Când încetează contractul de comodat
Perioada de valabilitatea a unui contract de comodat, indiferent că este contract de împrumut de folosință pentru bunuri mobile sau imobile sau contract de comodat auto, este stabilită de comun acord de către părți. Aceasta se încheie automat conform perioadei stabilite în contract, se poate prelungi cu act adițional sau se poate încheia în cazuri excepționale dacă:
- apare forța majoră: evenimente imprevizibile și inevitabile care împiedică pe comodatar să folosească bunul ce face obiectul contractului (de exemplu, în cazul în care survine decesul uneia dintre părți);
- nu se împlinesc obligațiile contractuale (dacă una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile, cealaltă parte poate considera contractul încheiat).
- se cere încheierea lui de către una dintre părți. Poți găsi un model de reziliere de contract de comodat aici.
Contract de comodat auto
Un contract de comodat auto este cel mai des întâlnit, fiind eficient în a evita costurile achiziției unui autoturism ce trebuie înregistrat pe firmă pentru a deduce costurile necesare deplasărilor în scopuri de business specific firmei. Astfel, contractul de comodat auto intervine când comodantul oferă comodatarului spre folosință un bun ce intră în categoria autoturismelor. Prin contractul de comodat auto vei putea folosi cardul firmei pentru a plăti costurile pe care le implică folosirea automobilului, ce vor fi deductibile. Pentru a încheia un astfel de contract nu ai nevoie de notar, ci doar de semnătura ambelor părți. Apoi trebuie să îl înregistrezi în contabilitate pentru a putea deduce costurile pe care le implică folosirea autoturismului. Aici ai un model contract de comodat PDF, disponibil pe site-ul Administrației Domeniului Public, Sector 1 București.
Atenție!
O dată ce ai semnat contractul de comodat auto trebuie să știi că la încheierea lui va trebui să returnezi exact autovehicului ce face obiectul contractului, și nu un alt autoturism, chiar dacă are aceeași valoare și aceleași specificații. De asemenea, în cazul în care comodantul deține autoturismul prin contract de leasing, este necesar și acordul firmei de leasing pentru încheierea legală a contractului de comodat auto.
Contract de comodat bunuri imobile
Bunurile imobile sunt proprietățile, spațiile sau terenurile care devin obiectul unui contract de comodat atunci când comodantul (proprietarul lor) este dispus să le dea spre folosință unui comodator, ce poate fi atât o persoană juridică, cât și una fizică. Mai precis, este cel mai utilizat atunci când companiile (mai ales firmele mici și mijlocii) utilizează ca sediu social sau punct de lucru proprietatea unuia dintre acționarii firmei. Aici trebuie reținut că:
- adresa la care se stabilește sediul social al firmei trebuie să fie într-o construcție finalizată și intabulată. Nu se va accepta ca sediu social o casă în construcție sau un teren fără imobil;
- este neapărat necesar să se verifice termenul de expirare al contractului de comodat și să se prelungească la ONRC prin act adițional, altfel există riscul ca ANAF să declare sediul social inactiv și ONRC să solicite dizolvarea firmei;
- dacă unei firme îi expiră firme îi expiră sediul (social sau profesional), se poate încheia un contract de comodat cu o altă firmă, chiar dacă spațiul este deja închiriat. Firma comodantă nu are nevoie de acordul expres al proprietarului acelui spațiu, ci doar de un contract legal de închiriere, prin care să nu-i fie interzisă explicit încheierea contractului de comodat;
- contractul de comodat pentru locuință, cel mai adesea fiind utilizat pentru sediul social sau pentru punctul de lucru al unei firme, poate fi încheiat chiar și pe o singură cameră a imobilului, nefiind obligatoriu să fie inclus întreg spațiul bunului imobil;
- Documentele necesare pentru contractul de comodat bunuri imobile sunt: actele de identificare a părților (carte de identitate sau certificat de înregistrare fiscală) și actul de proprietate al bunului imobil care se dă în comodat (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moștenitor, titlu de proprietate);
- Contractul de comodat pentru bunuri imobile trebuie trecut în Cartea Funciară dacă durata lui depășește 3 ani!
Contractul de comodat pentru bunuri mobile
Contractul de comodat pentru bunuri mobile face obiectul utilajelor, echipamentelor și sculelor profesionale, produselor electrocasnice și pieselor de mobilier care pot fi utilizate de către comodator. Obligațiile părților sunt identice cu cele ale celorlalte tipuri de contracte de comodat: utilizare conform și nu cu altă destinație decât cea prevăzută în contract, returnare la data scadentă prevăzută contractual a aceluiași bun care face obiectul contractului, efectuare de reparații și remedieri în cazul în care este nevoie.
Prin urmare un contract de comodat este o modalitate legală, flexibilă și facilă de a împrumuta în mod gratuit bunuri, având implicații asupra cheltuielilor deductibile, impozitelor pe profit, taxelor locale și decontărilor de TVA a firmelor. Este recomandat ca un contract de comodat să fie înregistrat în contabilitate și un expert contabil să bifeze toate aceste decontări, pentru buna funcționare a companiei și pentru desfășurarea corectă a activităților necesare dezvoltării afacerii.
Accelerează obținerea semnăturilor de la clienți, parteneri de afaceri sau colaboratori. Trimite, semnează cu valoare juridică și administrează online contracte și alte documente.
www.eSemneaza.ro